„Digitalna pristupačnost od zakona do prakse“

  • Slika /slike/DŠJU.jpg
  • Slika Isječak s virtualnog okruglog stola
  • Slika Isječak virtualnog okruglog stola koji prikazuje paneliste

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Povjerenikom za informiranje, krovnim nacionalnim organizacijama osoba s invaliditetom i Državnom školom za javnu upravu organizirao je virtualni okrugli stol

Cilj ovog okruglog stola pod nazivom „Digitalna pristupačnost od zakona do prakse“ uoči početka primjene Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora („Narodne novine“, broj 17/2019) za sve mrežne stranice tijela javnog sektora bila je najava početka primjene Zakona za sva tijela neovisno o vremenu nastanka njihovih mrežnih stranica, te prezentacija napravljenog u pogledu ostvarivanja bolje digitalne pristupačnosti iz perspektive udruga, tijela javnog sektora i tijela zaduženih za provedbu i praćenje Zakona. Virtualni okrugli stol održao se putem videokonferencijskog sustava Državne škole za javnu upravu. Putem ovog sustava program je okruglog stola pratilo je preko 150 sudionika.

Pozdravne govore održali su Kristina Posavec (zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva), dr. sc. Zoran Pičuljan (Povjerenik za informiranje) i Rudolf Vujević (ravnatelj, Državna škola za javnu upravu). Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva naglasila je da je ovo prilika da se prezentira do sada napravljeno u pogledu ostvarivanja bolje digitalne pristupačnosti iz perspektive udruga, tijela javnog sektora i tijela zaduženih za provedbu i praćenje Zakona te je zahvalila svima na dobroj suradnji.

Panelisti na okruglom stolu bile su institucije zadužene za provedbu navedenog Zakona, obveznici primjene Zakona te predstavnici udruga osoba s invaliditetom.
 
  • Marko Kovačić: Zakon o pristupačnosti – izazovi u provedbi (Ured povjerenika za informiranje)
  • dr. sc. Tamara Horvat Klemen: Organizacija i provedba programa osposobljavanja djelatnika tijela javnog sektora o primjeni Zakona o pristupačnosti (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva)
  • Sanda Starešina: Pristupačnost u praksi: sinergija teorije i iskustva (Carnet)
  • Katarina Strunjak: Digitalna pristupačnost – izazov osobama s tjelesnim invaliditetom (Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH)
  • Bruno Tot: Digitalna pristupačnost za slijepe i slabovidne u praksi (Hrvatski savez slijepih)
  • Petra Sajko Hlušička: Iskustvo Državne geodetske uprave u prilagodbi mrežnih stranica i portala prema Zakonu o pristupačnosti (Državna geodetska uprava)
  • Jasmina Plavac: Prilagodba mrežnih stranica - iskustva Sveučilišnog računskog centra (Srce)

Panelisti su u  svojim izlaganjima iznijeli što je do sada napravljeno u njihovim institucijama, prikazali kako teče primjena Zakona i prilagodba mrežnih stranica, govorili su o izazovima s kojima se susreću, važnosti uspostave međusobne suradnje, a prikazani su i primjeri teškoća s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom korištenja mrežnih stranica.

Pisane vijesti