„Arhivi u Hrvatskoj – (retro)perspektiva"

„Arhivi u Hrvatskoj – (retro)perspektiva

U Zadru je od 24. do 27. listopada 2017. godine održan 5. kongres hrvatskih arhivista


Pod nazivom „Arhivi u Hrvatskoj – (retro)perspektiva" ove godine održan je 5. kongres hrvatskih arhivista u Zadru.

Prigodom otvorenja, državni tajnik ministarstva kulture Ivica Poljičak istaknuo je potrebu za liberalizacijom u pristupu arhivima te nadodao kako je novi Zakon o arhivskom gradivu i arhivima u završnoj fazi izrade. Na kraju svog izlaganja istaknuo je potrebu za osnivanjem Digitalnog arhiva (e-Arhiva) koji zahtijeva ozbiljan pristup i brzo djelovanje u uspostavi takvog arhiva u Hrvatskoj. 

Nadalje se skupu obratio dr. sc. Dinko Čutura, ravnatelj HDA, koji je u svom obraćanju također naveo potrebu za osnivanjem e-Arhiva i educiranjem arhivista koji bi bili specijalizirani za rukovanje digitalnim gradivom.

Za kraj se obratio prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, saborski zastupnik i predavač na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je gotovo cjelokupno svoje izlaganje posvetio digitalnom gradivu i e-Arhivima. U svom izlaganju g. Tuđman govorio je o digitalnom društvu u kojem živimo, te o svim refleksijama digitalnog društva na arhivsku struku, kao i potrebu u kojoj arhivska struka mora brže reagirati na izazove okoline u kojoj nastaje digitalno gradivo. 

Ostale dane kongresa izlagane su teme iz svih djelokruga arhivistike u kojima se govorilo o problemima, ali i o pozitivnim praksama koje se primjenjuju u struci.

Na kongresu je sudjelovalo više od 200 hrvatskih arhivista i njihovih gostiju iz strukovnih udruženja iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.
 

Pisane vijesti