Državni tajnik Bernard Gršić sudjelovao na konferenciji "Smart Industry – pametnim industrijama do održivoga razvoja i rasta hrvatskoga gospodarstva" i stavio naglasak na razvoj pametnih industrija

Državni tajnik Bernard Gršić sudjelovao na konferenciji

Dana 5. listopada 2021. u Zagrebu je održana konferencija "Smart Industry – pametnim industrijama do održivoga razvoja i rasta hrvatskoga gospodarstva"

Kroz stručne prezentacije i primjere dobre prakse prikazane su aktivnosti digitalizacije društva i gospodarstva koje su u planu, primjene novih tehnologija, poslovnih modela i procesa koji sa sobom donose pozitivan utjecaj na društvo i ekonomiju. Pametne industrije temelje se na suradnji kroz koju gospodarska udruženja, državne i obrazovne institucije zajednički podržavaju razvoj određene industrije s ciljem povećanja konkurentnosti. Svrha primjene pametnih industrija je olakšati i ubrzati digitalnu transformaciju poduzeća kroz inovacije proizvoda, poboljšanje korisničkog iskustva, razvoj ekosustava i nove poslovne modele dati ubrzane efekte, a samim time i povećati konkurentnost industrije. Za razvoj potencijala pametne industrije nužna je široka pokrivenost svih područja zemlje i uključenost gradova i županija, kako bi se postigla jednaka prilika za sve, te da pojedinac iz bilo kojeg kraja zemlje može digitalno pristupiti željenom ekosustavu i surađivati te inovirati svoje poslovanje. Za napredak digitalnog društva ključan je  razvoj digitalnih vještina i inovacijskih kultura, s naglaskom na razvoj talenata za korištenje novih tehnoloških potencijala.

Tom prilikom državni tajnik Gršić je izjavio: "Digitalna transformacija utječe na sve sektore gospodarstva i mijenja način na koji živimo, radimo i komuniciramo. Ona nije samo tehnologija, već mijenja poslovne modele i  stvara nove vrijednosti. Prioriteti provedbe politike na području digitalne tranzicije gospodarstva uključuju poticanje digitalne transformacije i primjene naprednih tehnologija u gospodarstvu i društvu, jačanje strateških digitalnih kapaciteta i povećanje razine digitalne zrelosti hrvatskih poduzeća, uspostavu  standardiziranih platformi za povezivanje i poslovanje kao i razvoj državne informacijske infrastrukture", zaključio je državni tajnik Gršić.

Fotografija: Pixsell
 

Pisane vijesti