Republika Hrvatska potpisuje Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu

Republika Hrvatska potpisuje Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu

Dana 2. svibnja 2019. godine na sjednici Vlade RH usvojen je prijedlog o potpisivanju Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu (WiD) 

EU se suočava s neusporedivim manjkom stručnjaka informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT). Žene čine 52% europske populacije, a samo njih 15% ima poslove vezane uz IKT. Samo jedan od šest stručnjaka u EU, odnosno jedan od tri diplomanata iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM), je žena. Ova nedovoljna zastupljenost uočava se na svim razinama digitalne ekonomije: u inženjerstvu i fizici, ali također i po broju žena koje su zaposlenice, na rukovodećim pozicijama u korporacijama i poduzetnice. Povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji moglo bi pomoći rješavanju pitanja nedostatka IKT znanja u EU te potaknuti ekonomski rast i širi društveni napredak.

Slabo sudjelovanje žena u digitalnoj ekonomiji ima složene i višeslojne korijene. Glavne prepreke su rodna pristranost i socijalno-kulturološke konstrukcije, koje u raznim životnim fazama odvraćaju djevojke i mlade žene od upisivanja studija i ostvarivanja karijera iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Nužno je integrirati spoznaju o rodnoj pristranosti u sve relevantne sektore uključujući u inicijalno i kontinuirano usavršavanje nastavnika; riješiti pitanje strukturnih zapreka poput radnih uvjeta i kulture, a koje sprječavaju djevojke i žene da uđu u područje u kojem pretežno dominiraju muškarci; te povećati vidljivost nedovoljno cijenjenih uzora kako bi se inspiriralo djevojke i žene.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić istaknuo je da je Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu, na prijedlog Europske komisije, dosad potpisalo 25 država članica EU-a i Norveška prilikom ovogodišnjeg Digitalnog dana, održanog 9. travnja u Bruxellesu.

Hrvatska je dana 15. svibnja 2019. godine potpisala Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu i tako postala 26. zemlja koja je udružila snage na jačanju sudjelovanja žena u digitalnom svijetu.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske zaduženi su za koordinaciju provedbe Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu.

Pisane vijesti