Osnovano Vijeće za državnu informacijsku infrastrukturu

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 11. siječnja 2018. godine donijela je Odluku o osnivanju Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu
 

Na otvorenom dijelu sjednice usvojena je osma točka dnevnog reda o prijedlogu Odluke za osnivanje Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu. Državni tajnik Bernard Gršić pritom je u predstavljanju ove odluke naglasio kako se "kroz državnu informacijsku infrastrukturu (…) otvara mogućnost uvođenja digitalnih tehnologija u sve procese rada javnih tijela."

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva pruža stručnu i administrativnu potporu Vijeću za državnu informacijsku infrastrukturu. Vijeću predsjedava predsjednik Vlade Republike Hrvatske, a članovi su čelnici središnjih tijela državne uprave i ostalih ustanova javnog sektora.

Državni tajnik Gršić dodao je također: "Osnivanjem Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu (…) objedinjava se praćenje i koordinacija projekata digitalizacije s najviše strateške razine." Istaknuo je i ulogu Vijeća u praćenju rada Centra dijeljenih usluga, čijom uspostavom Vlada RH želi postići objedinjavanje računalne i druge informacijske infrastrukture na jednome mjestu kroz jedinstveno upravljanje istima, stvarajući tzv. "državni oblak".

Neke od zadaća Vijeća su također i praćenje provođenja projekata i investicija u državne informacijske i komunikacijske infrastrukture te davanje smjernica za budući razvoj državne informacijske infrastrukture i razvoj digitalnog društva s posebnim naglaskom na sigurnost.

Vijeće je osnovano s ciljem jednostavnijeg i učinkovitijeg praćenja projekata i upravljanja državnom informacijskom infrastrukturom i razvoja digitalnog društva.

Tekst Odluke možete pročitati na poveznici Odluka o osnivanju Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu.
 

Pisane vijesti