Smart Industry konferencija u Šibeniku: Pametna rješenja i digitalizacija u hrvatskom gospodarstvu

Državni tajnik Gršić: Digitalna transformacija donosi niz koristi i za građane i za državu, a isto tako i za cjelokupno gospodarstvo čineći ga produktivnijim i konkurentnijim

Kroz stručne prezentacije i primjere dobre prakse prikazane su aktivnosti digitalizacije društva i gospodarstva koje su u planu, primjene novih tehnologija, poslovnih modela i procesa koji sa sobom donose pozitivan utjecaj na društvo i ekonomiju. Pametne industrije temelje se na suradnji kroz koju gospodarska udruženja, državne i obrazovne institucije zajednički podržavaju razvoj određene industrije s ciljem povećanja konkurentnosti.
 
Svrha primjene pametnih industrija je olakšati i ubrzati digitalnu transformaciju poduzeća kroz inovacije proizvoda, poboljšanje korisničkog iskustva, razvoj ekosustava i nove poslovne modele dati ubrzane efekte, a samim time i povećati konkurentnost industrije. Za razvoj potencijala pametne industrije nužna je široka pokrivenost svih područja zemlje i uključenost gradova i županija, kako bi se postigla jednaka prilika za sve, te da pojedinac iz bilo kojeg kraja zemlje može digitalno pristupiti željenom ekosustavu i surađivati te inovirati svoje poslovanje. Za napredak digitalnog društva ključan je  razvoj digitalnih vještina i inovacijskih kultura, s naglaskom na razvoj talenata za korištenje novih tehnoloških potencijala.
 
Poslovni dnevnik projekt Smart industry provodi od 2020. godine, gdje kroz povezivanje kompanija predvodnica pametne industrije s korporativnim sektorom, javnom upravom i vodećim obrazovnim institucijama potiče istraživačke i inovacijske aktivnosti te digitalnu transformaciju ekonomije i društva u cjelini.
 
Izvor fotografije: Pixsell

Pisane vijesti