Državni tajnik Gršić za HTV: Otvaranje razvojnog centra AWS-a prilika je za hrvatske tvrtke koje se bave digitalnim tehnologijama

Državni tajnik Gršić gostovao je danas na Hrvatskoj radioteleviziji gdje je govorio o digitalnim uslugama i prepoznatljivosti Republike Hrvatske na IT karti svijeta

Gostujući u emisiji državni tajnik je naglasio važnost otvaranja AWS (Amazon Web Services) razvojnog centra. Posebno je istaknuo važnost prisustva ovakvog globalnog diva na hrvatskom tržištu za vidljivost Republike Hrvatske na IT karti svijeta, što donosi i nove prilike hrvatskim tvrtkama koje se bave digitalnim područjem i tehnologijama. Predstavnici Amazona sastali su se i s premijerom Plenkovićem u srpnju ove godine, pri čemu su razgovarali o budućoj suradnji s Vladom Republike Hrvatske u područjima digitalizacije.

Jedna od današnjih tema o kojoj je govorio u emisiji državni tajnik Gršić bila je i popis stanovništva u Republici Hrvatskoj preko portala e-Građani. Državni zavod za statistiku provest će prvi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. Popisivanje će se provoditi od 13. rujna do 17. listopada u dvije faze i na dva načina. U prvoj fazi, od 13. do 26. rujna 2021., građani će se moći samostalno popisati kroz elektronički sustav e-Građani, a u drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivači će izaći na teren s prijenosnim računalima i popisivati sva kućanstva koja se nisu samostalno popisala u prvoj fazi kroz e-Građani. Svi podaci koje građani daju kroz sustav e-Građani Državnom zavodu za statistiku su zaštićeni prilikom prijenosa u državni oblak.  Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS). Dovoljna je jedna osoba u kućanstvu koja posjeduje odgovarajuću vjerodajnicu i moći će popisati svoje cijelo kućanstvo (članove svoga kućanstva, kućanstvo i stan). Samostalno će se moći popisati svi građani koji imaju računalo, pristup internetu i valjanu vjerodajnicu u sustavu e-Građani bilo koje razine sigurnost (visoka, značajna i niska).

Novost e-Građana omogućava korištenje usluga od strane roditelja u ime malodobnog djeteta. Trenutno postoji 12 usluga koje roditelji mogu koristiti za svoje dijete, poput e-Matične knjige, e-Zahtjev za izdavanje putovnice, e-Prijava boravišta hrvatskih državljana, Pregled izabranog liječnika, HZZO Otvorene narudžbe, Realizirani recepti i druge. Roditeljima ova platforma odsad omogućava korištenje usluga za svoje maloljetno dijete putem nove funkcionalnosti e-ovlaštenja. Roditelji će sad, primjerice, preko usluge Portal zdravlja moći obnoviti terapiju za svoje dijete.

Najčešće korištene usluge su e-Dnevnik za roditelje, korisničke stranice HZMO-a (Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje), elektronički zapis o radno pravnom statusu (e-radna knjižica), e-matične knjige, e-usluge MUP-a, burza rada, e-potvrde iz mirovinskog sustava, portal zdravlja i EU digitalna COVID potvrda. Interes građana za korištenjem elektroničkih usluga uključujući i EU digitalnu COVID potvrdu je veliki. Do sada ih je izdano više od 1,6 milijuna, a nisu zabilježeni nikakvi problemi niti poteškoće u njenom korištenju.

Pisane vijesti