Državni tajnik Gršić za HTV: Elektronička usluga EU digitalna COVID potvrda dostupna je preko sustava e-Građani

Državni tajnik Gršić gostovao je danas na Hrvatskoj radioteleviziji gdje je govorio o e-Građanima i dostupnim elektroničkim uslugama

Na početku je državni tajnik naglasio kako se e-Građani mogu koristiti putem interneta bez obzira gdje se nalaze i bez obzira na prebivalište/boravište. Za korištenje vam je potreban Internet i vjerodajnica. Popis svih e-usluga možete pronaći na početnoj stranici portala e-Građani gdje možete pronaći i upute kako koristiti elektroničke usluge. Za korištenje elektroničkih usluga e-Građana nije potrebna nikakva prethodna registracija već je potrebno posjedovati barem jednu od 25 vjerodajnica za prijavu na e-uslugu. Vjerodajnica je sredstvo s kojim se prijavljujete na e-uslugu putem kojeg se elektroničkim putem potvrđuje/utvrđuje Vaš identitet, naglasio je državni tajnik Gršić.

„Svaka e-usluga za pristup i korištenje je definirala minimalnu potrebnu razinu sigurnosti koja ovisi o sadržaju same e-usluge. Vrlo jednostavne e-usluge unutar kojih možete dobiti uvid u podatke zahtijevaju nisku razinu sigurnosti, dok složenije e-usluge u kojima možete izvršiti izmjenu podataka u nekim od državnih registara ili dobiti uvid u svoje medicinske podatke zahtijevaju više razine sigurnosti, značajnu ili visoku“, objasnio je državni tajnik.

Broj i kompleksnost elektroničkih usluga od uspostave sustava e-Građani je u stalnom porastu pa tako kontinuirano raste. S današnjim danom broj usluga iznosi 94.

Najčešće korištene elektroničke usluge su e-Dnevnik za roditelje, e-radna knjižica, e-Matične knjige, e-Potvrde iz mirovinskog sustava, EU digitalna COVID potvrda, e-Usluge MUP-a, e-Zapis o statusu studenta i Portal zdravlja.

Portal e-Građani trenutno koristi 1.339.313 građana i taj broj kontinuirano raste, a od početka rada sustava do danas pristupilo je više od 61.548.903 puta građana različitim elektroničkim uslugama.

„Vlada Republike Hrvatske imenovala je Radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti (EU digitalne COVID potvrde) te je Republika Hrvatska postala prva država članica koja je krenula s radom nacionalnog sustava još 1. lipnja 2021. Usluga EU digitalna COVID potvrda dostupna je u sustavu e-Građani i omogućuje građanima RH izdavanje digitalne zelene potvrde o cijepljenju, testiranju i preboljenju bolesti COVID-19“, zaključio je državni tajnik Gršić.

Dosada je izdana 459.391 potvrda, od toga 278.200 putem e-Građana.

Sve informacije o korištenju elektroničke usluge EU digitalna COVID potvrda građani mogu dobiti na mrežnoj stranici:

EU digitalna COVID potvrda

Pisane vijesti