Državni tajnik Bernard Gršić: "Stvorili su se uvjeti za dolazak (pokretnih) Mobilnih ureda na područja pogođena potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije"

Mobilni uredi stigli do mjesta prebivališta građana na području pogođenim potresom i spremni su za zaprimanje zahtjeva za obnovu potresom oštećenih objekata

Nakon razornog potresa s kraja prošle godine na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije ubrzo su pokrenute pod „Stožerom civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa“ aktivnosti čišćenja terena, osiguravanja privremenog smještaja, prehrane, novčane pomoći, zdravstvene zaštite i opskrbe lijekovima.

Nakon svih tih kontinuiranih i redovitih aktivnosti stvorili su se uvjeti za formiranje (pokretnih) Mobilnih ureda za zaprimanje Zahtjeva za obnovu kako bi se građanima moglo pristupiti do njihovog mjesta prebivališta i kako bi se omogućilo zaprimanje zahtjeva vezanih za obnovu od potresa oštećenih objekata te i ovim putem omogućilo informiranje poljoprivrednika.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva aktivno se uključio organizacijski, stručno i tehnički u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom pravosuđa i uprave, te Hrvatskim cestama s ciljem kako bi se osposobili (pokretni) Mobilni uredi za izlazak na teren na područja pogođena potresom i kako bi se građanima olakšalo zaprimanje Zahtjeva za obnovu.

Središnji ured za razvoj digitalnog društva zadužen je za koordinaciju formiranja mobilnih ureda u dogovoru s ostalim uključenim državnim tijelima. Osigurava pristup Internetu te tehničku potporu za rad u vozilu, označavanje vozila, opremanje vozila te osiguranje računala i ostale tehničke opreme u vozilu kao i pripremu za informiranje građana. Pored navedenog osigurava odgovarajuće motorno vozilo s vozačem te organizaciju timova.

Zaprimanje zahtjeva je jednostavno. Povezane su baze i registri kako građani ne bi donosili potvrde o podacima koje već postoje u državnim tijelima.
 

Pisane vijesti