U uvodnom obraćanju na predstavljanju Analize hrvatske IT industrije državni tajnik Bernard Gršić stavio poseban naglasak na veliki utjecaj digitalizacije na sve sfere društva i gospodarstva u vrijeme COVID-19 pandemije

Hrvatska gospodarska komora izradila je Analizu hrvatske IT industrije u kojoj je predstavljen detaljan pregled ove djelatnosti kroz udio i dinamiku hrvatske IT industrije u nacionalnoj ekonomiji te kroz međunarodne usporedbe

Analiza između ostalog obuhvaća podatke o ulaganjima u istraživanje i razvoj te nudi pregled po županijama za ukupno razdoblje. Cilj je steći uvid u razinu inovativnosti i smjernice za razvoj IT industrije prema kategorijama IT poduzeća i u specifičnosti koje IT industrija ima u pojedinoj županiji.

Prisutnima su se uvodno obratili potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, predsjednik Udruženja za IT HGK Goran Mrvoš i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Nakon predstavljanja analize, uslijedio je okrugli stol o budućnosti hrvatske IT industrije na kojem su, između ostalih, sudjelovali  Hrvoje Balen iz Algebre, Mislav Malenica iz Mindsmithsa i Ivan Jelušić iz Orqe.

U uvodnom obraćanju državni tajnik Bernard Gršić je naglasio:

„Nalazimo se u vremenu kad se COVID-19 pandemija pokazala kao akcelerator u primjeni digitalnih rješenja i u privatnom i u javnom sektoru, stoga nije prehrabro za reći da nas je na jedan način ova epidemija natjerala da napravimo veliki ne samo mentalni nego i praktično primjenjiv skok kada govorimo o korištenju raznih digitalnih rješenja. 

Digitalizacija ne mijenja samo određene segmente poslovanja i pojedine industrije – ona u potpunosti utječe na sve sferedruštva i gospodarstva, kako u tehnološkom, tako i u organizacijskom pogledu.

Efikasnost i profitabilnost nemoguće su bez digitalne transformacije u čemu privatni sektor može i mora biti predvodnik.

Ovo sadašnje, izazovno vrijeme, koristeći digitalne tehnologije uključujući i potrese koji su nas zadesili moramo prepoznati kao priliku.“
  
Cilj analize je bio prikazati i ocijeniti doprinos IT industrije hrvatskom gospodarstvu, u broju radnih mjesta, doprinosu BDP-u i obujmu poreznih prihoda koje generira te razini tehnoloških kompetencija i razvojno-istraživačkoga potencijala zemlje. Analiza je također uključivala usporedbu IT industrija te njihove uloge i značaja s obzirom na druge usporedive zemlje.
 
Fotografija: HGK



Pisane vijesti