Državni tajnik Bernard Gršić na 39. sjednici Vlade RH za vrijeme predstavljanja geoinformacijskog sustava"Potres": Sustav će olakšati upravljanje i ubrzati procese u potresom pogođenim područjima

Državna geodetska uprava u suradnji s Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva koji je osigurao hardversku, serversku i tehničku podršku u Centru dijeljenih usluga uspostavila je novi sustav

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić prezentirao je geoinformacijski sustav koji objedinjuje mnogobrojne informacije: epicentre potresa, minski sumnjiva područja, prebivališta građana na lokaciji s podatkom o broju osoba prijavljenim u objektu te lokacije objekata koji su označeni crvenim i narančastim naljepnicama. 
Moguće je vidjeti i na kojim su lokacijama smješteni kontejneri i kućice te intervencije koje su obavljene od strane vatrogasnih postrojbi na terenu s fotografijama i relevantnim podacima o izvršenim radovima. Kroz sustav Stožer prati podatke o svim aktivnostima na terenu, među kojima su podaci o svim lokacijama u epicentru potresa, adresama, ulicama, naseljima, županijama, prebivalištu građana na određenoj adresi. Prate se i svi podaci o procjenama statičara o objektima s crvenom, narančastom ili zelenom naljepnicom, o aktivnostima vatrogasaca i policije, a očekuju se i informacije kojim građanima treba dostaviti obrok.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva osigurao je u državnom oblaku (Centru dijeljenih usluga) uz pružatelja usluga APIS IT potrebnu infrastrukturu i povezivost podataka. Sustav je utemeljen na ažurnim georeferenciranim podacima o svim servisima potrebnim stanovništvu potresom pogođenih područja, kao i svim nadležnim službama. Predstavljajući portal, državni tajnik je demonstrirao sustav temeljen na snimkama HGSS-a (Hrvatska gorska služba spašavanja), snimljenih neposredno nakon potresa u samo nekoliko dana, na kojima se u rasteru od 5 cm vide oštećenja na objektima. Aplikacija će se sustavno dopunjavati raspoloživim podacima o, primjerice, broju stanovnika, stanju i socijalnom statusu. Ona je koristan alat, osobito u postupku uklanjanja štete i obnove građevina na stradalom području jer sadržava snimke i informacije o stanju tla prije i poslije prirodne nepogode.
Mrežni Geoinformacijski sustav Potres aktivan je i dostupan službama koje sudjeluju u uklanjanju štete i koje će sudjelovati u skoroj obnovi, objavljeno je na mrežnoj stranici potres.info.gov.hr.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva upravlja i razvija Sustav e-Građani kao središnji sustav informacija i javnih elektroničkih usluga u Republici Hrvatskoj, uspostavlja i razvija zajednička aplikativna rješenja u državnoj i javnoj upravi, sudjeluje u europskim i međunarodnim tijelima i koordinacijama u području informacijske tehnologije. Sustav e-Građani trenutno broji preko 1.200.000 jedinstvenih korisnika i 85 elektroničkih usluga dostupnih građanima.

Fotografija: Ronald Goršić / CROPIX

Pisane vijesti