Uspostava suradnje između Indije i Hrvatske na području informacijske i komunikacijske tehnologije

Održan je sastanak veleposlanika Indije Nj. E. g. Raj Kumar Srivastave i državnog tajnika Gršića. Tema je bila uspostava suradnje između Indije i Hrvatske na području IKT-a

Hrvatska pozdravlja EU nastojanje da se jače i sustavnije pozicionira u odnosu na Indiju, kao jedno od najbrže rastućih gospodarstava u svijetu, s više od milijardu stanovnika i slijedom toga važnog trgovinskog partnera EU. Gospodarska suradnja s Indijom i nadalje je područje koje treba razvijati. Za hrvatsku stranu osobito je važno jačanje izvoza s ciljem uravnoteženja trgovinske razmjene.
 
Državni tajnik Bernard Gršić predstavio je rad Ureda i digitalizacije, s posebnim naglaskom na gospodarstvo, javnu upravu i digitalno društvo građana. Istaknuo je potencijal domaćeg IT sektora za suradnju, navodeći uspješne primjere koji djeluju i izvan Hrvatske i predložio da se iscrpnije predstave e-Građani – elektronički sustav koji osigurava moderniziranu, pojednostavljenu i ubrzanu komunikaciju građana i javnog sektora te povećanu transparentnost pružanja javnih usluga. 
 
Veleposlanik Raj Kumar Srivastava istaknuo je važnost digitalnog društva, kibernetičke sigurnosti i razvoja digitalne transformacije kao ključnih osovina razvoja modernih društava. Iskazao je interes za uspostavu intenzivnijih bilateralnih odnosa dviju država kroz uspostavu Indijsko-hrvatskog programa digitalne suradnje. Predložio je uspostavu mehanizma za interakciju u sljedećim područjima: korporativna partnerstva, startupovi, istraživanje i razvoj, ljudski potencijali, kibernetička sigurnost i 5G infrastruktura.
 
U okviru startupa, Veleposlanstvo Republike Indije je s Hrvatskom gospodarskom komorom dogovorilo 9. prosinca virtualni sastanak kojim će se uspostaviti digitalna platforma za suradnju pet startupova iz Hrvatske i pet startupova iz Indije. Obje strane su izrazile spremnost na nastavak suradnje u području digitalizacije i uspostavu intenzivnijih bilateralnih odnosa.

Pisane vijesti