3. sastanak upravnog odbora e-Uprave u Bruxellesu

Na 3. sastanku odbora e-Uprave predstavljena je deklaracija u kojoj se navode ciljevi usklađeni sa Akcijskim planom e-Uprave 2016.-2020. i novim Europskim okvirom za interoperabilnost

01. lipnja 2017. održan je 3. sastanak odbora e-Uprave, na kojem je Estonija kao iduća predsjedavateljica predstavila deklaraciju u kojoj se navode ciljevi usklađeni sa Akcijskim planom e-Uprave 2016.-2020. (e-Government Action Plan 2016-2020) i novim Europskim okvirom za interoperabilnost, a temeljem čega tijela javne vlasti i javne institucije EU svoje sadržaje i usluge trebaju staviti na raspolaganje svim  građanima i tvrtkama.

Osim toga, zaključeno je da će se sve članice morati više aktivirati oko postizanja ciljeva kako bi ciljevi uistinu bili ostvareni na vrijeme, jer se vežu na planove koji se trenutno razvijaju za razdoblje iza 2020. godine.

Želja je da se postignu ciljevi zacrtani u Akcijskim planom e-Uprave na razini cijele Europske unije.

Ciljevi su podjeljeni u šest točaka:
  • Digitalno po zadanim postavkama i uključivosti
  • Princip “Samo jednom”
  • Povjerenje i sigurnost
  • Otvorenost i transparentnost
  • Interoperabilnost po zadanim postavkama
  • Horizontalni ciljevi

Zaključak sastanka jest kako je plan iznesen u deklaraciji poprilično ambiciozan te je potrebno detaljno pregledati sve točke kako bi se objektivno sagledale sve potrebne radnje koje je potrebno provesti, i kako bi sve države članice uistinu prihvatile zadaća koje su provedive, obzirom na resurse kojima raspolažu.

Tijekom lipnja trebale bi se iznijeti primjedbe na plan, kako bi se početkom srpnja mogla donijeti usuglašena deklaracija.
 

Vijesti iz medija