Državni tajnik Bernard Gršić sudjelovao na konferenciji "DigiLabs 20" i stavio naglasak na razvoj digitalnog društva kroz uključivanje svih dionika u procese digitalizacije

10. i 11. studenog 2020., održana je konferencija "DigiLabs 20". Na online konferenciji registrirano je bilo oko 400 sudionika iz oko 100 institucija iz 31 zemlje, kao i 32 govornika iz 16 zemalja EU

Prvi dan konferencije bio je posebno posvećen razmjeni iskustava, a drugi dan političkim strateškim raspravama. Neke od tema koje su bile spomenute su i kako nastaju najbolje ideje i koncepti, kako inovacije postaju uspjesi, kako se mogu promovirati e-usluge i na koji se način mogu oblikovati digitalne promjene. Glavni cilj održavanja konferencije je bio i podizanje svijesti o specifičnostima i mogućnostima programa Digitalna Europa kao i planirane aktivnosti vezane za razvoj europske digitalne budućnosti.

Kao jedan od govornika državni tajnik Gršić u svome je izlaganju između ostalog naveo kako je digitalizacija bila karika koja nas je sve povezala u okolnostima mjera socijalnog distanciranja, samoizolacije, rada od kuće i svakodnevne potrebe za ažurnim informacijama iz pouzdanih izvora, uzrokovane pojavom koronavirusa. Vlada Republike Hrvatske kao strateški cilj provodi digitalnu transformaciju sastavljenu od tri stupa: digitalizacije industrije, digitalno uključenih građana i digitalne države. Glavni cilj je digitalizacija svih dijelova društva kroz uključivanje svih dionika u procese digitalizacije – građana, gospodarstva i javne uprave. Centar dijeljenih usluga objedinit će na jednom mjestu, u oblaku, baze podataka svih tijela državne uprave i poboljšati davanje usluga i podataka građanima na svim razinama.

Sustav e-Građani u funkciji je od 2014. godine i kontinuirano se nadograđuje novim uslugama, poboljšavanjem kvalitete i podrške korisnicima. Sustav trenutačno koristi preko 1.100.000 građana,  te nudi 77 e-usluga i 108 vrsta poruka koje građani mogu zaprimati u svoje Osobni korisnički pretinac.

Ured održava Središnji katalog službenih dokumenata RH koji osigurava jedinstven i trajan pristup dokumentima s jednog mjesta za sve korisnike pod jednakim uvjetima. Dio kataloga koji sadrži pravne propise, pretražuje se pomoću tražilice CADIAL koja je u potpunosti hrvatski proizvod, a razvijena je u suradnji s dva hrvatska fakulteta (Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Filozofski fakultet u Zagrebu). Tražilica CADIAL predstavlja jedinstveni alat za pretraživanje hrvatskog nacionalnog zakonodavstva koji je u potpunosti prilagođen hrvatskom zakonodavstvu. Tražilica je dostupna i na portalu N-Lex, jedinstvenoj pristupnoj točki nacionalnim zakonodavstvima država članica Europske unije.

Upravo je tražilica Cadial kao i naša baza pravnih propisa povezala naš Ured i kolege iz Svjetske banke. Želja nam je da se potencijali Cadiala i naše baze pravnih propisa iskoriste i u druge svrhe, primjerice za digitalne usluge ili mapiranje administrativnih procedura koristeći napredne tehnologije.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva kontinuirano provodi aktivnosti digitalizacije svih procesa javne uprave, daljnjeg razvoja e-usluga, te povezivanja svih tijela državne uprave. Upravo digitalizacijom internih procesa nastoji se postići povećanje učinkovitosti tijela javne uprave, uklanjanje administrativnih barijera, smanjivanje troškova poslovanja i, u konačnici, povećanje povjerenja građana u tijela javne vlasti zaključio je na kraju svog izlaganja državni tajnik.






 

Pisane vijesti