Državni tajnik sudjelovao na panelu Jutarnjeg lista o digitalizaciji kao odgovoru na COVID-19 krizu

Dana 13. listopada 2020. godine, državni tajnik Bernard Gršić gostovao je na panelu Jutarnjeg lista

Digitalizacija ne mijenja samo određene segmente poslovanja i pojedine industrije – ona u potpunosti utječe na sve sfere društva i gospodarstva, kako u tehnološkom, tako i u organizacijskom pogledu. Efikasnost i profitabilnost nemoguće su bez digitalne transformacije u čemu privatni sektor može i mora biti predvodnik. Digitalno društvo u kojem živimo pruža nam mnoštvo novih mogućnosti. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva je proaktivan u procesima digitalizacije na svim razinama društva i u tome ima snažnu podršku Vlade Republike Hrvatske. U fokusu aktivnosti je poboljšana pozicija na ljestvici Indeksa gospodarske i društvene digitalizacije, a glavni cilj je omogućiti građanima i gospodarstvu kvalitetne elektroničke usluge kroz već započete projekte i buduće projekte jedinstvenog upravnog mjesta, upravljanja ljudskim resursima u javnom sektoru, otvorenih podataka i drugih te pružanjem novih funkcionalnosti vezanih uz povezivanje javnih usluga i usluga privatnog sektora. Važno je omogućiti daljnji razvoj IT sektora kao strateške grane domaće industrije i osigurati preduvjete za povećanje udjela IT sektora u BDP-u za najmanje 10 posto.

Gostujući na panelu državni tajnik Gršić je istaknuo:

“Digitalnu transformaciju u Hrvatskoj gledamo kroz tri stupa razvoja digitalnog društva: digitalna javna uprava, digitalizirano gospodarstvo i digitalno društvo građana. U tom kontekstu  posebno bih istaknuo razvoj digitalnih vještina i uključivost svih građana. Svi oni građani koji imaju digitalne vještine mogu biti dobri korisnici javnih usluga koje pruža država, a istovremeno mogu biti izvrsni djelatnici na tržištu rada putem digitalnih tehnologija. Ako to uspijemo napraviti napravili smo veliki pomak u razvoju digitalne transformacije.

Što se tiče samih prilika, uvođenjem umjetne inteligencije u javnu upravu, korištenjem svih raspoloživih tehnoloških dostignuća u javnoj upravi to je nešto što nas sigurno može staviti u sami vrh digitalnog razvoja Hrvatske. U predviđenom budućem planu rada Vlade Republike Hrvatske do kraja mandata bi trebali imati digitalizirane procese u javnoj upravi koji će bitno smanjiti vrijeme čekanja na šalterima i istovremeno osloboditi vrijeme građanima da ga mogu koristiti onako kako oni žele u slobodno vrijeme i istovremeno omogućiti poduzetnicima kako bi postali konkurentni.

Tu moramo učiniti svi zajedno jedan iskorak, jer razvoj digitalnih vještina i edukacija u tom području su bitne komponente za razvoj digitalne transformacije. Koliko mi kao građani budemo spremni prihvatiti nove tehnologije, tolikom brzinom ćemo rasti u području digitalizacije.“

Na panelu su sudjelovali uz državnog tajnika Bernarda Gršića i Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Tomašković, predsjednik uprave Croatia Osiguranja, te Silvio Kutić, suosnivač i izvršni direktor Infobipa.

Fotografija: Davor Pongračić / Cropix
 

Pisane vijesti