Poziv na javno savjetovanje o reviziji eIDAS uredbe

Republika Hrvatska jedna je od 15 notificiranih zemalja članica Europske unije koja je prijavila elektroničku osobnu iskaznicu (eOI) i Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS)

Nacionalnim identifikacijskim i autentifikacijskim  sustavom (NIAS) omogućava se transgranična elektronička identifikacija prilikom korištenja javnih usluga u EU. Inicijativom Uredbe eIDAS (elektronička identifikacija i usluge povjerenja) o elektroničkim transakcijama iz 2014., Uredba će se revidirati i proširiti na privatni sektor, čime se promiče pouzdana identifikacija za sve Europljane.

EU-ov sustav digitalne identifikacije (EUid) omogućit će:
  • sigurnije i lakše korištenje internetskih usluga bilo gdje u Europi (npr. upis na inozemno sveučilište, otvaranje bankovnog računa, pristup javnim uslugama i sl.)
  • veću kontrolu korisnika nad vlastitim osobnim podacima i privatnošću, poštujući pritom njihovu anonimnost.

Komentare o ovom planu djelovanja možete slati do 3. rujna 2020. na stranici javnog savjetovanja Europske komisije o reviziji eIDAS uredbe.

Vaši komentari uzet će se u obzir pri daljnjem razvoju i doradi Uredbe eIDAS. Komisija će pripremiti sažeto izvješće s primljenim komentarima u kojem će objasniti na koji će se način oni uzeti u obzir odnosno zašto se neki od njih ne mogu uzeti u obzir.

Pisane vijesti