Predstavljen projekt Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske

Dana 3. ožujka 2020. godine, u prostoru Plaza event centra u Zagrebu,  a u sklopu predstavljanja projekta Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske održan je okrugli stol Umjetna inteligencija u obradi teksta 

Projekt Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Nositelj Projekta je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, a partner je Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja.

Provedbom Projekta osigurat će se kvalitetnije upravljanje službenim dokumentima, dostupnost dokumenata krajnjim korisnicima, razvoj semantičke tražilice kao prepoznatljivog hrvatskog proizvoda te bolja informiranost državnih službenika o obvezama koje proizlaze iz zakonske obveze dostave dokumenata u Središnji katalog službenih dokumenata RH.

Pozdravne govore održali su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i prodekan za znanost Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Nikola Mišković. Projekt su predstavili Tomislav Malarić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja). Nakon predstavljanja projekta, održan je Okrugli stol Umjetna inteligencija u obradi teksta pod moderatorskom palicom izv. prof. dr. sc. Jana Šnajdera (Fakultet elektrotehnike i računarstva), na kojem su sudjelovali: državni tajnik Bernard Gršić (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva), prof. dr. sc. Nikola Mišković (Fakultet elektrotehnike i računarstva), prof. dr. sc. Marko Tadić (Filozofski fakultet), prof. dr. sc. Jasminka Dobša (Fakultet organizacije i informatike), Mladen Stojak (Ciklopea) i doc. dr. sc. Petra Bago (Filozofski fakultet).

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, zahvalio se na odazivu rekavši: "Danas smo okupili ovdje stručnjake iz područja javne uprave, znanosti i obrazovanja, jer samo sinergijskim djelovanjem možemo postići razvijeno digitalno društvo.

Nositelj projekta kojeg danas predstavljamo je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, a naš hvalevrijedan partner i dugogodišnji suradnik u razvoju tražilice Cadial, koja je i sada dio Središnjeg kataloga, jest Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu odnosno njegov Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja. S obzirom na to da je jedan od očekivanih rezultata projekta izrada nove semantičke tražilice službenih dokumenata, okrugli stol je bio posvećen upravo uporabi umjetne inteligencije u obradi teksta, a posebno me veseli da smo danas ovdje okupili toliko cijenjenih stručnjaka iz područja strojnog učenja i prevođenja, obrade prirodnog jezika i pretraživanja informacija", zaključio je državni tajnik Bernard Gršić, naglasivši zaključno važnost zajedničkog djelovanja pri razvoju digitalne infrastrukture i javnih digitalnih usluga, kao i popularizacije razvoja digitalnog društva u svim područjima života i djelovanja hrvatskih građana, gospodarstva i javnog sektora. 

Pisane vijesti