Moja uprava

Moja uprava

Moja uprava je dio Središnjeg državnog portala, a obuhvaća sve informacije i usluge koje tijela državne uprave pružaju građanima, raspoređene u više od 500 članaka

Središnji državni portal jedna je od tri glavne sastavnice koje predstavljaju zajedničku infrastrukturu javnog sektora u Projektu e-Građani. Projekt je pokrenut „Odlukom o pokretanju projekta e-Građani“. Cilj je Projekta omogućiti pristup javnim informacijama i informacijama o javnim uslugama na jednom mjestu, siguran pristup osobnim podacima i elektroničku komunikaciju građana i javnog sektora.

Središnji državni portal objedinjuje na jednom mjestu i u lako dostupnim formatima informacije o javnim uslugama kao i informacije i dokumente vezane uz provođenje politika. Cilj pokretanja Portala je transparentno i jasno prenošenje informacija građanima kroz jedinstveno web mjesto na kojem se mogu naći sve informacije vezane uz rad državne i javne uprave te omogućiti građanima jednostavnije korištenje informacija i usluga koje nudi državna i javna uprava. Time su građani dobili središnje internetsko mjesto za jednostavan pristup svim informacijama iz javne uprave, te sada mogu pretraživati informacije o javnim uslugama i/ili pratiti političke aktivnosti na jednom mjestu.

Jedna od sastavnica Središnjeg državnog portala je Moja uprava koja obuhvaća sve informacije i usluge koje tijela državne uprave pružaju građanima. Moja uprava se sastoji od 12 tema tj. životnih situacija podijeljenih u niz podtema unutar kojih je raspoređeno više od 500 članaka, a ta brojka kontinuirano raste. Građani sada mogu mnogo jednostavnije pronaći, recimo, podatke o promjeni osobnih dokumenata ili upisima u srednju školu. Informacije se mogu tražiti pomoću ključnih riječi, po tipu ili temi. 

Ovo je kraj traženja dokumenata "zakopanih" u strukturi internetske stranice najčešće pogrešnog tijela državne uprave. Građani više ne moraju poznavati strukturu vlasti i sve nadležnosti pojedinih tijela kako bi pronašli traženu informaciju jer ona mora biti jasno i lako dostupna svima. 

Moju upravu održava i vodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i tijelima državne uprave - ministarstvima, uredima Vlade RH, središnjim državnim uredima, državnim upravnim organizacijama te drugim tijelima javne vlasti.